2018  
●浅川修一 "半数体・倍加半数体魚類の作出によるゲノム解析" アグリバイオ. 2018, Vol.2(4): pp. 332-335.

2012  
●渡部終五,木下滋晴,浅川修一:水産科学へのゲノムの挑戦. マリンゲノミクスー海洋生物のゲノム解読の現状と将来展望. 遺伝, 65, 50-59 (2011). 査読なし

2011  
●Hiroki Abe, Shugo Watabe, Yoshihiro Ochiai, Shigeru Okada, Naoko Yoshikawa, Shigeharu Kinoshita, Gen Kaneko, and Shigeki Matsunaga: Chemistry of aquatic organisms and their utilization. Introduction for Fisheries and Aquatic Biology (ed. by Hisashi Kurokura and Neelam Ramaiah), Chapter IV, Terapub, Tokyo, 2011, pp. 169-232. 査読なし

2009  
●木下滋晴、渡部終五 "遺伝子工学、1.水圏生物の化学・生化学、第4章水圏生物の化学と利用、水圏生物科学入門(会田勝美編)" 恒星社厚生閣、東京,PP. 155-160(2009)

2007  
●森田哲朗、吉崎悟朗、小林牧人、渡部終五、竹内俊郎 "ニジマス受精卵を用いたヒトのタンパク質生産技術の開発" バイオプロセスハンドブック, エヌ・ティー・エス, 東京, pp.485-489(2007).

2006  
●渡部終五 "「水産資源と環境」の特集にあたって" 学術新報, 59, 6-7(2006).
●舩原大輔、渡部終五 "軟体動物からみたtwitchinの分子進化" 生体の科学, 57, 100-101(2006).
●福田裕、渡部終五、中村弘二(共編)"水産物の原料・産地判別" 恒星社厚生閣, 東京, 146p(2006).
●落合芳博 "タンパク質を指標とした魚種判別" 水産物の原料・魚種判別(福田裕・渡部終五・中村弘二編), 恒星社厚生閣, 東京, pp.44-53(2006)
●瀬崎啓次郎、糸井史朗、金子元、中谷操子、渡部終五
"ミトコンドリアDNA分析による魚類加工品の種判別、U近縁魚類の種判別技術" 水産物の原料・産地判別(福田裕、渡部終五、中村弘二編), 恒星社厚生閣, 東京, pp.20-29(2006).
●渡部終五 "魚貝類筋肉タンパク質の多様性と分子機構" 日水誌, 72, 357-365(2006).
●森田哲朗、吉崎悟朗、小林牧人、渡部終五、竹内俊郎 "魚の卵で薬を作る- ニジマス卵を利用した組換えタンパク質生産技術の開発" 海洋と生物, 28, 152-157(2006).
●齋藤俊郎、大西克昌、渡部終五 "フィリピン産ウモレオウギガニの体内分布" 東海大学海洋研究所報告, 27, 41-45(2006).
●Shugo Watabe and Daisuke Ikeda "Diversity of the pufferfish Takifugu rubripes fast skeletal myosin heavy chain genes." Comp. Biochem.Physiol., Part D, 1, 28-34(2006)
●Shugo Watabe, Ian A. Johnson, and Greg Elgar "International symposium on functional genomics of pufferfish: recent advances and perspective." Comp. Biochem. Physiol.,Part D, 1, 4-5 (2006).
●森田哲朗、吉崎悟朗、小林牧人、渡部終五 "魚の卵で薬を作る- 低温化で短期間にタンパク質生産が可能" 化学と生物, 44, 81-82(2006).
●舩津保浩、深見克哉、渡部終五 "臭気抑制菌 S. nepalensisを用いた水産発酵食品の風味改良- とくにイカ黒作りの臭気改良について" New Food Industry, 48, 22-30(2006).

2005  
●Daisuke Funabara, Satoshi Kanoh, Marion J. Siegman, Thomas M. Butler, David J. Hartshorne, and Shugo Watabe "Twitchin as a regulator of catch contraction in molluscan smooth muscle." J. Muscle Res. Cell Motil., 26, 455-460 (2005).
●福島英登、渡部終五 "リコンビナント・タンパク質によるゲル化特性の解析" かまぼこの足形成U 水の挙動とゲル物性の変化(伊藤慶明、石崎松一郎編) 恒星社厚生閣、東京、pp.118-130(2005).
●池田大介、渡部終五 "トラフグの全ゲノム解析はなぜ行われたか-データベースの値打ちと魚類ゲノム科学の新展開" 海洋生命系のダイナミクス・シリーズ 第2巻
海洋生物の機能 生命は海にどう適応しているか (竹井祥郎編) 東海大学出版会、 秦野、pp.160-182 (2005).
●木下滋晴、岡本 仁 "ゼブラフィシュを用いて解明する脊椎動物の神経発生" 海洋生命系のダイナミクス・シリーズ 第2巻 海洋生物の機能 生命は海にどう適応しているか (竹井祥郎編) 東海大学出版会、秦野、pp.261-276 (2005).
●金子 元、吉永龍起 "ワムシの爆発と崩壊の遺伝子" 海洋生命系のダイナミクス・シリーズ 第2巻 海洋生物の機能 生命は海にどう適応しているか (竹井祥郎編) 東海大学出版会、秦野、pp.277-296 (2005).

2004  
●渡部終五、糸井史朗 "細胞小器官ミトコンドリアの生物活性" 水産物の品質・鮮度とその高度保持技術(山中英明・中添純一編)、恒星社厚生閣、東京、pp. 11-22 (2004).
●池田大介、渡部終五 "フグゲノム:脊椎動物で最も小さいサイズ." 蛋白質核酸酵素 49, 2235-2241 (2004).
●竹内俊郎,中田英明,和田時夫,上田宏,有元貴文,渡部終五,中前明(共編)"水産海洋ハンドブック" 生物研究社, 654p. (2004).
●池田大介,古川聡史、金子元、近藤秀裕、渡部終五 "トラフグゲノムの養殖への応用" 月刊養殖2004, 74-77 (2004).
●斎藤俊郎、小浜孝仁、宇井賢二郎、渡部終五 "神奈川県および和歌山県産スベスベマンジュウガニの体内フグ毒分布." 東海大博研報6, 9-14 (2004).
●船原大輔、渡部終五 "二枚貝のキャッチ収縮機構." 化学と生物 第42巻 第4号 (2004).
●落合芳博 「魚肉の変色のメカニズム」 アクアネット、No.5, 33-36 (2004)
●落合芳博 「トロポミオシン―これまでとこれから」 化学と生物, 42, 514-520 (2004)

2003  
●Tatsuki Yoshinaga, Gen Kaneko, Shigeharu Kinoshita, Katsumi Tsukamoto, and Shugo Watabe: "The molecular mechanisms of life history alterations in a rotifer: a novel approach in population dynamics." Comp. Biochem, Physiol. Part ●B: Biochem. Mol. Biol., 136 (4), 715-722 (2003).
●秋元清治,瀬崎啓次郎,三谷勇,渡部終五 "ミトコンドリア制御領域の塩基配列による日本周辺漁場におけるキンメダイの集団遺伝構造の解析." 神水研研報, No. 8, 89-97 (2003)
●Atsushi Kobiyama, Yoshiaki Nihei, and Shugo Watabe: "Temporal and spatial expression patterns of mRNAs encoding myosin heavy chain isoforms in association with those of related transcription factors during temperature acclimation of carp. " Aquagenome (Shimizu, N., Aoki, T., Hirono, I., and Takashima, F., eds), Springer-Verlag, pp. 167-184 (2003).

2002  
●Shoichiro Ishizaki, Yasuyuki Masuda, Munehiko Tanaka, and Shugo Watabe: "Cloning and sequencing of cDNA for fish slow skeletal muscle myosin light chain." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1611-1612 (2002).
●Daisuke Funabara, Misako Nakaya, and Shugo Watabe: "Molecular characterization of calponin from molluscan catch muscle. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1609-1610 (2002).
●Takashi Okamoto, Yoshiaki Nihei, Takeru Matsumoto, Makoto Kobayashi, and Shugo Watabe: "Seasonal changes in gene expression of myosin heavy chain isoforms in common carp. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1607-1608 (2002).
●Md. Nazmul Ahsan, Daisuke Funabara, and Shugo Watabe: "Anchovy trypsin: purification, cDNA cloning, and molecular modeling of two isoforms (review). " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1563-1566 (2002).
●Ikuo Kimura, Masayuki Nasu, Genji Ito, Mikio Satake, Don Graves, Youhei Kogeichi, Kazuo Ogawa, and Shugo Watabe: "Protease activity in walleye pollack muscle which has been infested by parasites. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1549-1552 (2002).
●Hideto Fukushima, Yoshie Satoh, Misako Nakaya, Shoichiro Ishizaki, and Shugo Watabe: "Comparison in thermodynamic and viscoelastic properties of fast skeletal myosin between walleye pollack and white croaker. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1545-1548 (2002).
●Yoshihiro Ochiai and Shugo Watabe: "Structural and genetic characterization of fish skeletal muscle tropomyosins." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1515-1518 (2002).
●Yan Tao, Zao Wang, and Shugo Watabe: "Seasonal effects on stability of freshwater fish actomyosin." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1495-1498 (2002).
●Shoichiro Ishizaki, Yasuyuki Masuda, Munehiko Tanaka, and Shugo Watabe: "Structure and function of fish fast skeletal muscle myosin light chains (review). " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1409-1502 (2002).
●Hidehiro Kondo and Shugo Watabe: "Molecular biological studies on temperature acclimation of fish cultured cells." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1317-1318 (2002).
●Gen Kaneko, Shigeharu Kinoshita, Tatsuki Yoshinaga, Katsumi Tsukamoto, and Shugo Watabe: "Expression patterns of heat shock genes during population dynamics of the rotifer rotifer Brachionus plicatilis." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1311-1312 (2002).
●Atsushi Kobiyama, Kiyoshi Kikuchi, and Shugo Watabe: "Characterization of the 5’-flanking region of carp fast skeletal myosin heavy chain genes." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1307-1308 (2002).
●Shiro Itoi, Kiyoshi Kikuchi, and Shugo Watabe: "Coordinate expression of mitochondrial proteins encoded by mitochondrial and nuclear genes of carp in association with temperature acclimation." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1295-1296 (2002).
●Makoto Hirayama, Atsushi Kobiyama, Shigeharu Kinoshita, and Shugo Watabe: "Primary structural analysis of medaka Wap65 and Wap65-like protein and their gene expression. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1293-1294 (2002).
●Satoshi Ogawa, Koki Ikeguchi, Makito Kobayashi, and Shugo Watabe: "Molecular cloning of cDNA encoding c-Fos from goldfish and salmon." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1279-1280 (2002).
●Shigeharu Kinoshita, Hiroshi Yamada, Takeya Hara, Yasuo Itoh, and Shugo Watabe: "Implication of RNA splicing in heat stress responses and expression of a novel trypsin-like protease in the marine diatom Chaetoceros compressum (review). " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1052-1055 (2002).
●Chunshi Liang, Atsushi Kobiyama, Yoshiaki Nihei, and Shugo Watabe: "cDNA cloning and expression analysis of skeletal myosin heavy chain isoforms in medaka." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 1030-1304 (2002).
●Tatsuki Yoshinaga, Shigeharu Kinoshita, Gen Kaneko, Shugo Watabe, and Katsumi Tsukamoto: "Gene expression pattern during population growth of the rotifer Brachionus plicatilis." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 793-796 (2002).
●Takeru Matsumoto, Makito Kobayashi, Shin’ichiro Kawai, Toshihisa Morikawa, and Shugo Watabe: "Survey of estrogenic activity in fish feed by YES assay. " Fish. Sci., 68 (Suppl.), 633-634 (2002).
●Masaaki Kodama, Jeen Hee Lee, Shigeharu Kinoshita, Shigeru Sato, Takehiko Ogata, Tomoyasu Nishizawa, Makoto Shirai, Yuzuru Shimizu, and Shugo Watabe: "DNA cloning of peptide synthethase from cyanobacterium Aphanizomenon flos-aquae." Fish. Sci., 68 (Suppl.), 621-623 (2002).
●船原大輔,渡部終五 "ムラサキイガイのキャッチ収縮メカニズム." 日本水産学会誌, 68 (6), 913-914 (2002).
●Shugo Watabe and Shiro Itoi: Extension of fish pre-rigor state by enhancing mitochondrial ATP synthesis."In “Value-addition to Agricultural Products - Towards Increase of Farmers"Income and Vitalization of Rural Economy” (ed. by Yutaka Mori, Toru Hayashi, and Ed Highley), JIRCAS Working Report No. 20, Japan International Research Center for Agricultural Sciences, Tsukuba", pp. 13-20 (2002).
●Shugo Watabe: "Temperature plasticity of contractile proteins in fish muscle." J. Exp. Biol., 205 (15), 2231-2236 (2002).
●木下滋晴,金子元,渡部終五,吉永龍起: "爆発と崩壊の遺伝子." 月刊海洋, No.29, 61-69 (2002).
●渡部終五: "温度" 魚類生理学の基礎(会田勝美編), pp.1-18,恒星社厚生閣,東京(2002).(分担執筆)

2001  
●Shugo Watabe, Yasushi Hirayama, Misako Nakaya, Kiyoshi Kikuchi, and Makoto Kakinuma: "Structure and function of fast skeletal myosin isoforms of carp expressed in association with temperature acclimation. " In “Development of Technology for Utilization and Processing of Freshwater Fisheries Resources” (ed. by Y. Fukuda, X. Wang, M. Yokoyama, and M. Maeda), JIRCAS Working Report No. 20, Japan International Research Center for Agricultural Sciences, Tsukuba, pp. 13-20 (2001).
●渡部終五: "貝類、その他. " 食料の百科事典(五十嵐脩ほか編), pp. , 丸善, 東京(2001). (分担執筆)
●渡部終五: "魚類." 食料の百科事典(五十嵐脩ほか編), pp. , 丸善, 東京(2001). (分担執筆)
●瀬崎啓次郎,三谷勇,渡部終五: "卵におけるマサバとゴマサバの種判別2-DNA分析による種判別. " 水産海洋研究, 65 (4), 190-213 (2001).
●Shugo Watabe: "Expression changes of transcripts for fast skeletal myosin heavy chain isoforms of carp during temperature acclimation." In “Proceedings of International Workshop on Biology”, pp. 253-256, Hanoi, Vietnam, 2- 5 July, 2001.
●渡部終五: "ミトコンドリアDNA塩基配列に基づくムラサキイガイ類の系統解析. " 黒装束の侵入者. 外来付着性二枚貝の最新学(日本付着生物学会編), pp. 107-119, 恒星社厚生閣, 東京(2001).(分担執筆)

2000  
●Shugo Watabe: "Myogenic regulatory factors. " “Fish Physiology” Vol. 18 (ed. by I. A. Johnston), Academic Press, London, pp. 19-41 (2000).
●渡部終五: "水産食品の未来." 農学・21世紀への挑戦(東京大学大学院農学生命科学研究科編), pp. 70-73, 世界文化社, 東京(2000).(分担執筆)
●中谷操子, 石崎松一郎, 山本常治, 渡部終五: "グチを原料とした小田原産高級かまぼこの品質評価. " 水練技術懇話会会報, .No.6, 55-58 (2000)
●渡部終五, 柿沼誠, 中谷操子: "水産練り製品の品質改良. " 食品と技術, No.344, 1-11 (2000).
●Shugo Watabe: "Myogenic regulatory factors and muscle differentiation during ontogeny in fish." J. Fish Biol., 55 (Supplement A), 1-18 (2000).
●平山泰, 柿沼誠, 渡部終五: "ミオシンの構造と機能. " 魚貝類の筋肉タンパク質-構造と機能(西田清義編、水産学シリ−ズNo.86),pp. 9-20,恒星社厚生閣,東京(2000).(分担執筆)

1999  
●船原大輔, 渡部終五: "Twitchinは二枚貝キャッチ筋の制御タンパク質として働く-明らかとなったキャッチ筋の収縮機能." 化学と生物, 37 (9), 502-503 (1999).
●瀬崎啓次郎, 渡部終五: "アジア産淡水エイ類の分子系統学的解析. " 月刊海洋, No.16, 163-172 (1999).

1998  
●鈴木淳士, 渡部終五, 中川弘毅: "タンパク質の科学. " 朝倉書店, 東京, p. 206, 1998.
●渡部終五: "魚肉タンパク質の機能と特質(V). " 水産ねり製品技術研究会誌, 23 (12), 486-499 (1998).
●Shugo Watabe, Yasushi Hirayama, Misako Nakaya, Makoto Kakinuma, Kiyoshi Kikuchi, Xiao-Feng Guo, Satoshi Kanoh, Shigeru Chaen, and Tatsuo Ooi: "Carp expresses fast skeletal myosin isoforms with altered motor functions and structural stablilities to compensate for changes in environmental temperatures." J. Therm. Biol., 22 (6), 375-390 (1998).
●渡部終五: "コイを泳がすタンパク質の遺伝子には高温用と低温用がある." Academia, No. 173, 1-6 (1998).

1997  
●Sachi SriKantha, Shun-ichi Wada, Masao Takeuchi, Shugo Watabe, and Hirotomo Ochi: "Use of Cu(II)/ascorbate system in the screening for hydroxyl radical scavenging activity in food extracts via an ELISA for 8-hydroxy deoxyguanosine. " In Funtional Foods for Disease Prevention II. Medicinal Plants and Other Foods (ed. by Takayuki Shibamoto, Junji Terao, and Toshihiko Osawa), ACS Symposium Series 702, American Chemical Society, Washington, DC, pp. 244-250 (1997).
●渡部終五: "ミオシンを作る遺伝子、水温で変わる." BRAINテクノニュース, No.64, 3-7 (1997).
●渡部終五, 米田千恵: "無脊椎動物のコラーゲン代謝." 魚介類の細胞外マトリックス(坂口守彦編、水産学シリ−ズNo.114),pp.38-48,恒星社厚生閣,東京(1997).(分担執筆)
●渡部終五: "筋肉タンパク質." 魚類のDNA-分子遺伝学的アプローチ(青木宙、隆島史夫、平野哲也編), pp.201-218, 恒星社厚生閣、東京(1997).(分担執筆)

1996  
●渡部終五: "魚肉タンパク質の機能と特質(IV)." 水産ねり製品技術研究会誌, 22 (4), 146-152 (1996).
●渡部終五: "水産物の品質." 動物生産学概論(大久保忠旦ら編), pp.260-279, 文永堂出版、東京(1996).(分担執筆)

1995  
●Shugo Watabe, Misako Nakaya, Yasushi Hirayama, Makoto Kakinuma, and Daisuke Funabara: "Structure and function of fish proteins. " Proceedings International Workshop on Functional Properties of Food Hydrocolloids, pp.182-189, National Research Institute of Fisheries Science, Yokohama (1995).
●渡部終五: "魚肉タンパク質の機能と特質(III). " 水産ねり製品技術研究会誌, 21 (9), 390-398 (1995).
●渡部終五: "魚肉タンパク質の機能と特質(II)." 水産ねり製品技術研究会誌, 21 (1), 2-11 (1995).

1994  
●Shugo Watabe, Misako Nakaya, Xiao-Feng Guo, Jun-ichi Imai, and Yasushi Hirayama: "Functional properties of fish proteins as materials for food processing." In "Seafood Research in the Pan-Pacific Area" (ed. by Mie University), pp.67, Tsu (1994).(M. Nakayaらと共著)
●渡部終五: "魚肉タンパク質の機能と特質(I). " 水産ねり製品技術研究会誌, 20 (6), 242-249 (1994).
●渡部終五: "魚類のタンパク質. " 魚の科学(鴻巣章二監修),pp.1-11,朝倉書店,東京(1994). (分担執筆)

1992  
●渡部終五: "タンパク質." 水産利用化学(鴻巣章二編),pp.40-74,恒星社厚生閣,東京(1992). (分担執筆)
●渡部終五: "魚の温度適応と筋肉蛋白質−温度馴化で異なるミオシン・アイソフォ−ムを発現." 化学と生物, 30 (6), 342-343 (1992).
●渡部終五: "魚類筋運動の温度馴化." 比較生理生化学, 9 (1), 12-21 (1992).

1991  
●渡部終五: "硬直に伴う筋肉の生化学的変化." 魚類の死後硬直(山中英明編、水産学シリ−ズNo.86),pp. 9-20,恒星社厚生閣,東京(1991).(分担執筆)
●岩本宗昭, 渡部終五: "産地卸市場における鮮度保持." 生鮮食品の鮮度保持,pp.85-91,流通システムセンタ−,東京(1991).(分担執筆)
●渡部終五: "マイワシ筋肉タンパク質の凍結変性." 凍結及び乾燥研究会会誌, 37, 107-111 (1991).
●Kanehisa Hashimoto, Tamao Noguchi, and Shugo Watabe: "New aspects of tetrodotoxin. " In "Microbial Toxins in Foods and Feeds" (ed. by A. E. Pohland), pp.575-588, Plenum Press, New York (1991).

1990  
●Shugo Watabe and David J. Hartshorne: "Paramyosin and the catch mechanism. " Comp. Biochem. Physiol., 96B (4), 639-646 (1990).
●渡部終五: "魚貝類運動の生化学. 2-水生無脊椎動物の筋収縮." 海洋と生物, 12 (4), 318-323 (l990).
●渡部終五: "魚貝類運動の生化学. 1-魚類の筋収縮. " 海洋と生物, 12 (3), 201-205 (1990).
●Sachi SriKantha and Shugo Watabe: "Comparative biochemistry of paramyosin. " J. Food Biochem., 14, 61-68 (1990).
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